1. Home
  2. Diet & Nutrition
Diet & Nutrition

Dr. Ender Saraç türk mətbəxinin dünyaya açılan qapısı Qaziantepdə keçirilən 4-cü Beynəlxalq Qastronomiya Festivalında spiker olub.

21 Sentyabr 2022

Əlverişli iqlim şəraiti və münbit torpaqları  Türkiyənin  bərəkətli Anadolu  bölgəsində yerləşən  Qaziantepin kənd təsərrüfatı sahəsində  ixtisaslaşmasına şərait yaradıb. Min ildən çox yaşı olan tarixi şəhərin  mədəniyyəti,  incəsənəti, elmi ilə yanaşı zəngin mətbəxi  də hər zaman diqqət çəkən elementlər arasında olub. Bu xüsusiyyətləri nəzərə alınaraq Qaziantep 2015-ci ildə qastronomiya sahəsində UNESCO-nun Yaradıcı Şəhərlər İrsinə daxil olan ilk  Türk şəhəri olub.

Qədim mətbəxi və bənzərsiz dadları ilə seçilən  Qaziantep qastronomiya sahəsində Yaradıcı Şəhərlər Şəbəkəsində Türkiyəni təmsil edən ilk şəhər olaraq dördüncü dəfə Beynəlxalq Qaziantep Qastronomiya Festivalına (GastroAntep) ev sahibliyi edib.

Qaziantep İnkişaf Vəqfinin dəstəyi ilə  Qaziantep Böyükşəhər Bələdiyyəsi tərəfindən təşkil olunan  4-cü Beynəlxalq Gaziantep Gastronomiya Festivalı  15-18 sentyabr tarixlərində baş tutub. Tədbir çərçivəsində dünyaca məşhur Michelin ulduzlu aşpazları, Türkiyənin məşhur aşpazları, otel və restoran investorları, sənaye mütəxəssisləri, qurmanlar və dad həvəskarları  bir araya gəlib.

Festival çərçivəsində məşhur həkim  Dr. Ender Saraç  bir sıra xəstəliklərə  qarşı qoruyucu və şəfaverici  Qaziantep məhsulların müalicəvi xüsusiyyətlərindən danışıb. GastroAntep-in son günü Dr. Ender Saraç “Gaziantep’in Bilinmeyen İlaç Gibi Yemekleri” adlı konfrans  təşkil edib.

Konfransda Dr. Saraç Qaziantepdə yetişdirilən menengiç, zahter, tut, sumaq və üzüm yarpaqlarının orqanizmə faydalarından danışıb. Qidalanma vərdişləri ilə bağlı məsləhətlər verən Dr. Saraç tamaşaçılara Qaziantepin məşhur paxlava, kabab kimi dadlarının necə və hansı şərtlərdə yeyilməli olduğunu, yeməkdən əvvəl və sonra nə etmək lazım  olduğunu izah edib.

Konfransın son hissəsində Ender Saraç tamaşaçıların suallarını cavablandırıb.